Skip navigation


Søg

Søg
Søg i :

Mycoplasma hyorhinis

I Danmark ses Mycoplasma hyorhinis ofte i forbindelse med fravænning eller i løbet af diegivningsperioden. Infektionen giver anledning til forkølelse og lungebetændelse.
Institution:
Videncenter for Svineproduktion
Fagligt ansvar:
Birgitta Svensmark
Udgivet:
1. september 2009

Beskrivelse

Mycoplasma hyorhinis er en infektion, der overvejende giver sygdom hos grise i alderen fra 1 til 10 uger. Smitten sker fra de ældre dyr i besætningen, og på grund af en stor tendens til smittespredning gennemgår hovedparten af de smittede dyr infektionen. Det typiske forløb er en periode på 3-5 dage med tegn på forkølelse.

Hos et mindre antal af de smittede dyr kan Mycoplasma hyorhinis medføre udvikling af:

 • Lungebetændelse
 • Blodforgiftning
 • Mellemørebetændelse (otitis media)
 • Infektion på dyrets serøse overflader, dvs. betændelse i:
  • Hjertesæk
  • Lungehinde
  • Bughinde
  • Led

Lidelsen er harmløs for hovedparten af de smittede dyr, hvor sygdomsforløbet er kortvarigt og grisene hurtigt kommer sig. Hos enkelte individer kan der, som følge af sekundære infektioner, udvikles kroniske skader med utrivelighed, invaliditet og dødsfald.

Årsag

Mycoplasma hyorhinis giver anledning til forkølelse og lungebetændelse (katharalsk og mucopurulent).

Ved spredning af mycoplasmen gennem blodbanen, kan der opstå betændelse i hjertesæk, lungehinde, bughinde og led. Mycoplsma hyorhinis menes desuden at være medvirkende ved udvikling af mellemørebetændelse.

Udvikling, udbredelse og betydning

Mycoplasma hyorhinis er udbredt alle steder, hvor der er produktion af svin. I Danmark ses infektionen ofte i forbindelse med fravænning eller i løbet af diegivningsperioden.
Mycoplasma hyorhinis etablerer sig på næsehulens slimhinde, hvor den giver anledning til en forkølelseslignende tilstand.

Mycoplasma hyorhinis kan invadere mellemøret via det eustakiske rør (kanal der forbinder svælget med mellemøret) og kan give anledning til en mild betændelsesreaktion med væske i mellemøret. Hos svækkede individer vil det ofte resultere i sekundære infektioner med pusdannelse og kronisk mellemørebetændelse til følge.

Mycoplasmen er tillige i stand til at trænge dybere ned i luftvejene og forårsage lungebetændelse. Hos svækkede dyr kan infektionen udvikles yderligere med blodforgiftning, hvor mycoplasmen spredes til organismens serøse huler.

Symptomer

De første symptomer er nysen og klart vandigt næseflåd. Denne tilstand varer 1-2 dage, hvorefter næseflåddet antager et mere betændelsesagtigt udseende. Symptombilledet vedvarer i 5-8 dage.

Hvis betændelsen breder sig til mellemøret går grisen med skæv hovedholdning, sænket hoved og bevæger sig evt. i cirkler. Grise med mellemørebetændelse bliver ofte utrivelige pga. nedsat ædelyst. Evt. bliver grisene utrivelig, uden at der er skæv hovedholdning.

Hvis infektionen breder sig til lungerne med betændelse til følge, ses hoste, feber og nedsat ædelyst. Ved spredning til blodbanen ses nedstemthed og evt. ophørt ædelyst. I forbindelse med udviklingen af betændelse på de serøse overflader ses hævelser af et eller flere led, udtryk for smerter i bryst- og bugregion og bleghed.

Obduktion

Ved undersøgelse af de tidlige stadier findes akutte betændelsesforandringer på lunge- og bughinde samt i hjertesæk og evt. led. Næsehulens slimhinde er blodfyldt og sæde for betændelse. I lungerne findes akut lungebetændelse. I det kroniske stadie findes de ovennævnte lokaliteter præget af afheling med dannelse af arvæv. Lungerne er sæde for en slim- og betændelsesholdig forandring i de nedre forreste dele af lungerne.

Diagnose

Diagnosen kan stilles på de kliniske symptomer og fundet ved obduktion. Ved laboratoriemæssig undersøgelse kan Mycoplasma hyorhinis påvises ved dyrkning fra de typiske organforandringer. Mycoplasma hyorhinis kan ikke påvise ved undersøgelse af blodprøver.

Håndtering

Udbrud kan normalt forebygges ved sikring af et optimalt miljø. Dette kan ikke hindre smittespredningen og den efterfølgende forkølelsesagtige tilstand, men alene modvirke den alvorlige form af infektionen.

Ved tilfælde af den alvorlige form, er det nødvendigt med medicinsk behandling. Dette kan gøres med midler som lincosin, tiamulin og tylosin.

Brug af foder- eller vandmedicinering kommer kun på tale ved egentlige udbrud.

Velfærdsvurdering

De milde forkølelseslignende symptomer har kun ringe betydning for grisenes velfærd og trivsel, især hvis grisene sikres et optimalt miljø. De alvorlige forløb med lungebetændelse, blodforgiftning og mellemørebetændelse (otitis media) vil derimod påvirke grisenes velfærd i alvorlig grad med betydelig smerte og ubehag.

Den medicinske behandling bør iværksættes hurtigst muligt, og det kan være nødvendigt at isolere syge grise i en sygesti. Dette skal gøres både for at beskytte grisene mod raske stifæller og for at tilbyde dem det optimale miljø, der er nødvendigt. Retter grisene sig ikke i løbet af 5 dage bør de aflives, da helbredelse ikke vil være mulig pga. tendensen til kroniske skader.

Økonomi

Betydningen af infektionen menes at være minimal, men som tidligere nævnt, kan infektionen udvikle sig med invaliditet og død. Infektionen kan også give større alvorligere udbrud, men dette er sjældent. Mycoplasmen giver anledning til dannelse af brysthindear.

værktøjslinie
 • Print og gem
 • send til ven
 • Abonnér
Luk
Print siden

Du kan udskrive siden i printvenlig format, klik på knappen.

Tænk på miljøet!
Husk at du også kan downloade en pdf af siden istedet...

PDF version af siden

Download og gem en PDF-version af siden.

For at downloade en PDF version skal Acrobat Reader være installeret på din computer.

Bogmærk siden

Du kan bogmærke denne side og dele med andre.

Du kan dele bogmærker via facebook, twitter mv.

Print Siden
Download
Bogmærk
Luk
SEND TIL EN VEN

Send til flere ved, at separere email- adresser med komma eller semikolon.

Din besked er nu sendt til din ven.
Der er sket en fejl. Din besked blev ikke sendt. Prøv igen senere.
Send Siden
Luk
Abonner
NYHEDSBREV

Tilmeld dig et eller flere nyhedsbreve. Så modtager du en mail fra os hver 14. dag med de seneste nyheder fra branchen, noteringer samt de nye forskningsresultater.

SMS TJENESTER

Tilmeld dig SMS-opdatering med den ugentlige notering, og eventuelle vigtige nyheder.

RSS

Abonnér på vores RSS-feed og få først besked, når der er nye nyheder og publikationer.

Tilmeld nyhedsbrev
Tilmeld SMS
Tilmeld rss
Luk
Gem side
PDF version af siden

Download og gem en PDF-version af siden.

For at downloade en PDF version skal Acrobat Reader være installeret på din computer.

Bogmærk siden

Du kan bogmærke denne side og dele med andre.

Du kan dele bogmærker via facebook, twitter mv.

Download
Bogmærk
Statistik