Skip navigation


Søg

Søg
Søg i :

ForsidePublikatio...Publikatio...Mavesundhed hos slagtesvin og slagtesøer

Mavesundhed hos slagtesvin og slagtesøer

Meddelelse nr. 975
En undersøgelse af mavesundheden hos slagtesvin viste, at 11 % havde mavesår eller ar (indeks 8-10). Tilsvarende havde 25 % af de undersøgte slagtesøer maveindeks 8-10. Diagnose af mavesår bør altid hvile på en USK-undersøgelse af maver.
Institution:
Videncenter for Svineproduktion
Forfatter:
Elisabeth Okholm Nielsen, Svend Haugegaard, Lisbeth Jørgensen  og  Gunner Sørensen
Udgivet:
1. august 2013
Dyregruppe:
Slagtesvin  og  Søer
Fagområde:
Sundhed/Veterinært

En tværsnitsundersøgelse af mavesundheden hos slagtesvin og slagtesøer viste, at 11 % af slagtesvinene havde mavesår eller ar efter mavesår (maveindeks 8-10), mens 25 % af slagtesøerne havde mavesår eller ar efter mavesår (maveindeks 8-10). Samlet set var der maveforandringer (indeks 6-10) hos 30 % af slagtesvinene og 51 % af slagtesøerne. Fodertypen er den væsentligste kendte årsag til sår og ar i mavesækkens hvide del. Resultatet kan bruges til sammenligningsgrundlag, når der er blevet udført en mave-USK undersøgelse på slagtedyr fra en besætning. Diagnose af mavesår bør altid hvile på en USK-undersøgelse af minimum 20 maver ved slagtning.

Videncenter for Svineproduktion har i samarbejde med Danish Crown undersøgt mavesundheden hos 1.101 slagtesvin og 1.023 slagtesøer i 2011. I alt 80 svineproducenter fik resultatet af undersøgelsen af maver fra deres dyr og blev udspurgt om fodringsforhold. Mange besætningsejere blev meget overraskede over at over at erfare niveauet af mavesår i besætningen. De troede ofte, at de havde gjort, hvad de skulle, for at undgå mavesår. Det er kun de alvorligste mavesår, der kan ses på dyrene og som hos slagtesvin har vist at påvirke produktiviteten. Der var 23  % af slagtesvineproducenterne og 18 % af soholderne i undersøgelsen, der oplyste, at der var problemer med mavesår i deres besætning.

Mavesundheden kan deles op i følgende hovedgrupper: Ingen forandringer (indeks 0); næste gruppe er forhorning af slimhinden i maven, hvor vævet i maven bliver lidt tykkere end normalt (indeks 1 til indeks 5). Derefter kommer gruppen med let sårdannelse eller små ar efter sår (indeks 6-7). De alvorligste forandringer findes i den sidste gruppe (indeks 8-10), hvor der er store sår eller spiserøret er forsnævret på grund af arvæv.

Tidligere undersøgelser af slagtesvin har vist, at hvis der er tydelige sår eller ar efter sår (indeks 8-10), så har grisen en reduceret tilvækst. Dette niveau er fundet hos 11  % af slagtesvinene i denne undersøgelse. Der var et flertal af sobesætninger, der havde hjemmeblandet foder (76  % af de i alt 29 sobesætninger). Der var ligeledes et flertal af slagtesvinebesætningerne, som fodrede med hjemmeblandet foder (63 % af de i alt 30 slagtesvinebesætninger). Mavesækkene blev tilfældigt udvalgt på slagteri uden forudgående kendskab til besætningerne.

For at klarlægge mavesundheden i en besætning anbefales det at få mavesække fra slagtedyr undersøgt. Det koster 43 kr. pr. mavesæk plus et mindre startgebyr. I sohold bør man ud over udsættersøer udvælge nogle polte, til USK undersøgelse.

Tilskud

Projektet har fået tilskud fra Svineafgiftsfonden samt EU og Fødevareministeriets Landdistriktprogram og har aktivitetsnummer 075-420040 samt journalnr.: 3663-U-11-00181

Støtte af Fødevareministeret og EU

  © Videncenter for Svineproduktion 2017.
  Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.
  Opdateret d. 01.08.2013

  NYHEDER fra VSP

  Bliv opdateret med nyt på VSP's hjemmeside og noteringen - modtag nyhedsbrev fra VSP direkte ind din mailboks hver torsdag.

  værktøjslinie
  • Print og gem
  • send til ven
  • Abonnér
  Luk
  Print siden

  Du kan udskrive siden i printvenlig format, klik på knappen.

  Tænk på miljøet!
  Husk at du også kan downloade en pdf af siden istedet...

  PDF version af siden

  Download og gem en PDF-version af siden.

  For at downloade en PDF version skal Acrobat Reader være installeret på din computer.

  Bogmærk siden

  Du kan bogmærke denne side og dele med andre.

  Du kan dele bogmærker via facebook, twitter mv.

  Print Siden
  Download
  Bogmærk
  Luk
  SEND TIL EN VEN

  Send til flere ved, at separere email- adresser med komma eller semikolon.

  Din besked er nu sendt til din ven.
  Der er sket en fejl. Din besked blev ikke sendt. Prøv igen senere.
  Send Siden
  Luk
  Abonner
  NYHEDSBREV

  Tilmeld dig et eller flere nyhedsbreve. Så modtager du en mail fra os hver 14. dag med de seneste nyheder fra branchen, noteringer samt de nye forskningsresultater.

  SMS TJENESTER

  Tilmeld dig SMS-opdatering med den ugentlige notering, og eventuelle vigtige nyheder.

  RSS

  Abonnér på vores RSS-feed og få først besked, når der er nye nyheder og publikationer.

  Tilmeld nyhedsbrev
  Tilmeld SMS
  Tilmeld rss
  Luk
  Gem side
  PDF version af siden

  Download og gem en PDF-version af siden.

  For at downloade en PDF version skal Acrobat Reader være installeret på din computer.

  Bogmærk siden

  Du kan bogmærke denne side og dele med andre.

  Du kan dele bogmærker via facebook, twitter mv.

  Download
  Bogmærk
  Statistik