Skip navigation


Søg

Søg
Søg i :

ForsideAktueltNyhederRapport anerkender avlsmål for levende grise

Rapport anerkender avlsmål for levende grise

Fødevareministeriets arbejdsgruppe om avl af dyr har netop offentliggjort rapporten Avl af svin, hvor især pattegrisedødeligheden behandles. Her anerkendes avlsmålet LG5 for flere levende grise. Fremadrettet er åbenhed fortsat et centralt element.
18. januar 2012

En ny rapport fra Fødevareministeriet sætter fokus på avl for svin. Arbejdsgruppen bag rapporten har udarbejdet en række anbefalinger, som bl.a. anerkender effekten af avlsmålet LG5 (levende grise på dag fem). Avlsmålet er slået igennem i avls- og opformeringsbesætningerne, som forventes af vise sig i resultaterne fra produktionsbesætningerne.

- Jeg er glad for, at den proaktive indsats, som branchen gjorde med indførslen af LG5, nu anerkendes. Vi regner selv med at kunne se en yderligere effekt af avl og god management i produktionsbesætningerne i de kommende år. Derfor er rapporten helt i tråd med vores egen velfærdspolitik, hvor vi har besluttet, at dødeligheden skal ned med 20 pct., siger Nicolaj Nørgaard, direktør for Videncenter for Svineproduktion.

I de danske avls- og opformeringsbesætninger var den gennemsnitlige dødelighed i 2010 på hhv. 15, 4 pct.  og 16,9 pct. for de to so-racer, der indgår i avlen. Det er markant under niveauet i produktionsbesætningerne, som i 2010 var på 23,9 pct.

- Vi har altid praktiseret åbenhed omkring vores arbejde, og det vil vi fortsat gøre. Dialog omkring vores avlsmål er vejen frem for os. Det giver klarhed for alle omkring de danske grises kvaliteter. Det har også åbnet for dialogen om pattegrise, og den hilser vi velkommen, siger Nicolaj Nørgaard.

Nicolaj Nørgaard bakker desuden op om arbejdsgruppens ønsker til at tage dyrevelfærd og dyreetik med i betragtningerne, når der i fremtiden skal udvælges avlsmål. Han understreger, at det netop sket med avlsmålet LG5 og et kommende mål for bedre moderegenskaber.

- I branchen søger vi hele tiden ny viden, som kan danne et fagligt funderet grundlag for det videre avls-arbejde. Det gør vi i høj grad sammen med universiteter i Danmark og udlandet, for vi tror på, at samarbejde er vejen til ny viden, der gavner både grisen og svineproducenten, siger Nicolaj Nørgaard.

værktøjslinie
  • Print og gem
  • send til ven
  • Abonnér
Luk
Print siden

Du kan udskrive siden i printvenlig format, klik på knappen.

Tænk på miljøet!
Husk at du også kan downloade en pdf af siden istedet...

PDF version af siden

Download og gem en PDF-version af siden.

For at downloade en PDF version skal Acrobat Reader være installeret på din computer.

Bogmærk siden

Du kan bogmærke denne side og dele med andre.

Du kan dele bogmærker via facebook, twitter mv.

Print Siden
Download
Bogmærk
Luk
SEND TIL EN VEN

Send til flere ved, at separere email- adresser med komma eller semikolon.

Din besked er nu sendt til din ven.
Der er sket en fejl. Din besked blev ikke sendt. Prøv igen senere.
Send Siden
Luk
Abonner
NYHEDSBREV

Tilmeld dig et eller flere nyhedsbreve. Så modtager du en mail fra os hver 14. dag med de seneste nyheder fra branchen, noteringer samt de nye forskningsresultater.

SMS TJENESTER

Tilmeld dig SMS-opdatering med den ugentlige notering, og eventuelle vigtige nyheder.

RSS

Abonnér på vores RSS-feed og få først besked, når der er nye nyheder og publikationer.

Tilmeld nyhedsbrev
Tilmeld SMS
Tilmeld rss
Luk
Gem side
PDF version af siden

Download og gem en PDF-version af siden.

For at downloade en PDF version skal Acrobat Reader være installeret på din computer.

Bogmærk siden

Du kan bogmærke denne side og dele med andre.

Du kan dele bogmærker via facebook, twitter mv.

Download
Bogmærk
Statistik